Прибуток без спрощенців: як його оптимізувати

- 26.01.2011 15:26
Прибуток без спрощенців: як його оптимізувати

З 1 квітня вступає у дію норма Податкового кодексу, що робить невигідною співпрацю юридичних осіб із приватними підприємцями-спрощенцями. 

 У результаті цього, на єдиному податку залишаться тільки спрощенці, кінцевими споживачами яких є фізичні особи. А підприємствам доведеться переглянути методи ведення бізнесу і зменшити кількість своїх контрагентів. 

 Старший юрист юридичної фірми 'ILF' Олена Пархоменко має свою думку про набуття чинності цієї норми (п.139.1.12. Податкового Кодексу). За її словами, норма безумовно ставить хрест на багатьох схемах, спрямованих на оптимізацію оподаткування. Разом з цим положенням, Податковий кодекс (п.139.1.13.) забороняє відносити на валові витрати та витрати, понесені у зв'язку з придбанням у нерезидента послуг з консалтингу, маркетингу, реклами в обсязі більшому, ніж 4% річного доходу від реалізації продукції ( робіт, послуг) або в повному обсязі (при роботі з компаніями з офшорним статусом). Тому оптимізаційні схеми з 'іноземним елементом' також стали менш привабливими для вітчизняних бізнесменів. 

 Адвокат, керуючий партнер юридичної фірми "Гвоздій та Оберкович" Валентин Гвоздій бачить ситауцію такою Оптимальним виходом із  ситуації, що склалася, є реєстрація юридичної особи на єдиному податку, що тягне за собою сплату єдиного податку в розмірі 6% або 10% від суми виручки. У такому випадку підприємці понесуть додаткові витрати, але це є оптимальним виходом із замкнутого кола-ведення підприємницької діяльності тільки з фізичними особами єдинниками. 

 Партнер юридичної компанії "Ващенко, Бугай та Партнери" Володимир Ващенко не думає, що багато 'спрощенців' почнуть займатися зовнішньоекономічною діяльністю, оскільки для пересічного підприємця це передбачає складні митні процедури. Масове ж використання 'спрощенців' в інтересах бізнес-структур не має сенсу, оскільки із ввезених товарів вони все одно сплачують митні платежі та ПДВ. 

 Час "придбання консультаційних послуг" для схем оптимізації вже безповоротно пішло: позиція податкових органів і судова практика нівелювали їх значення. 

 Для середнього і великого бізнесу в найближчому майбутньому залишиться тільки один відносно непроблемний інструмент оптимізації - виплата значної премії. У такому випадку доведеться заплатити прибутковий податок (15-17%) від усієї суми. Але єдиний соціальний внесок нараховуватиметься лише з бази в 15 прожиткових мінімумів (14115 грн.). 

 Валентин Гвоздій же каже, що залишається можливість оптимізації сплати податків шляхом виконання кредитних зобов'язань перед нерезидентами за кредитами, позиками, а також в оплату страхових послуг. Такі способи оптимізації є більш витратними і будуть доступні в більшості випадків великих платників податків. 

 Нагадаємо, що більше 150 тисяч приватних підприємців згорнуть свою діяльність у квітні через неможливість роботи з юридичними особами.  


Ключові слова: Податковий кодекс, прибуток без спрощенців

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини