Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США

- 01.04.2024 13:10
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США

Високий суд у Лондоні ухвалив рішення відкласти екстрадицію засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до США і поставив низку умов американському уряду. Якщо протягом трьох тижнів Вашингтон їх не виконає, Ассанж зможе подати апеляцію на рішення про екстрадицію. У США Ассанжу загрожує 175 років ув'язнення

У лютому суд у Лондоні розглядав останню справу про екстрадицію Ассанжа: засновник WikiLeaks подав апеляцію на рішення про його екстрадицію до США. Якщо британський суд залишив би в силі рішення про видачу Ассанжа Штатам, його не можна було б оскаржити в США.

26 березня суд ухвалив рішення не екстрадувати Джуліана Ассанжа до США, доки американська сторона не запевнить, що засновник WikiLeaks зможе посилатися на Першу поправку до Конституції США, яка гарантує свободу слова, що його австралійське громадянство не завдасть шкоди його інтересам у ході процесу, і що в у разі обвинувального вироку йому не загрожує смертна кара.

У рішенні, опублікованому судом, йдеться, що якщо за три тижні суд не отримає таких запевнень, Ассанж зможе подати апеляцію.

Справу продовжать розглядати 20 травня.
У чому Ассанжа звинувачують у США?
Американський Мін'юст звинуватив засновника Wikileaks за 18 пунктами — у шпигунстві та неправомірному використанні комп'ютера у зв'язку з публікацією документів про діяльність США в Іраку та Афганістані. За вказаними звинуваченнями Ассанжу загалом загрожує до 175 років ув'язнення.

У обвинувальному висновку йдеться про те, що Ассанж був спільником колишнього розвідувального аналітика в армії США Бредлі Меннінга (тепер Челсі Меннінг). Австралійцю звинувачують у незаконному одержанні та публікації секретних документів, пов'язаних з національною обороною. Стверджується, що Ассанж «підбурював» Меннінга, щоб той передав йому матеріали, які «мають бути використані на шкоду Сполученим Штатам або на користь іноземної держави».

У секретних паперах, опублікованих на сайті WikiLeaks, були імена джерел, які надавали інформацію представникам США в Іраку та Афганістані, а також американським дипломатам по всьому світу. У Мін'юсті вказують, що своїми публікаціями Ассанж поставив під загрозу цих людей — «місцевих афганців та іракців, журналістів, релігійних лідерів, правозахисників та дисидентів із репресивних режимів».

Меннінг передав Ассанжу загалом близько 90 тисяч звітів про військові дії в Афганістані, 400 тисяч аналогічних звітів щодо Іраку, 800 записок про ув'язнених у Гуантанамо та 250 тисяч телеграм Держдепартаменту, зазначає відомство.

Що стосується Челсі Меннінг, ще чоловік розвідник був засуджений до 35 років в'язниці за передачу секретних документів WikiLeaks. За ґратами Меннінг здійснила трансгендерний перехід. Помилована президентом Бараком Обамою у 2017 році.

Засновник WikiLeaks у Великій Британії
Нині Джуліану Ассанжу 52 роки. Боротьба за його видачу США триває давно.

З 2012 року Сполучені Штати звинувачують засновника WikiLeaks у змові з метою отримання та розкриття відомостей, що становлять держтаємницю, після публікації на сайті WikiLeaks сотень тисяч секретних документів уряду США.

Ассанж потрапив до британської в'язниці у 2012 році через звинувачення у сексуальних домаганнях, нібито скоєних на території Швеції. Ці звинувачення він заперечував. Вийшовши на волю під заставу, він не прийшов до суду і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, де прожив у фактичній ізоляції сім років — з 2012 до 2019 року. Пізніше влада Швеції закрила цю кримінальну справу.

З 2019 року Ассанж перебуває у британській в'язниці: його заарештували за порушення умов звільнення з-під варти під заставу. Зараз він поміщений у лондонську в'язницю Белмарш, де утримуються особи, які становлять загрозу для суспільства та національної безпеки.

У 2021 році окружний суддя відхилив прохання про екстрадицію Ассанжа до США, обґрунтувавши рішення тим, що за суворих умов утримання він може вчинити самогубство. 2022 року американська сторона зобов'язалася гарантувати Ассанжу гуманне звернення, і МВС Великобританії схвалило екстрадицію.

Адвокати та прихильники Ассанжа наполягають, що в його випадку видача США буде покаранням за його політичні погляди. Вони також зазначають, що екстрадиція Ассанжа матиме тяжкі наслідки для журналістики.

Джуліан Ассанж є громадянином Австралії, парламент країни закликав дозволити йому повернутися на батьківщину.
35 професорів права американських університетів звернулися з відкритим листом до міністра юстиції США, зазначивши, що переслідування Ассанжа ставить під удар виправлення конституції про захист свободи друку та висловлювання думок.


Ключові слова: новини Ассанж, новини WikiLeaks у Британії

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та розповсюдженні наркотиків На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та
- 26.04.2024 10:53
Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини