Київ підписав газовий протокол ще раз. Тепер без "доповнень"

- 12.01.2009 13:13
Київ підписав газовий протокол ще раз. Тепер без "доповнень"

Українська сторона в понеділок, 12 січня, підписала правила моніторингу транзиту газу без доповнень. "Делегація ВАТ "Газпром" провела сьогодні вранці переговори в Києві. За підсумками переговорів українська сторона підписала "Правила моніторингу транзиту природного газу через Україну" без будь-яких обмовок", - повідомили в управлінні інформації "Газпрому", передає УНІАН.

"Угоду буде підписано без рукописного доповнення, яке Москва вважає неприйнятним", - повідомив раніше представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспуні після телефонної розмови голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу, що відбулася в неділю ввечері з прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

- Газова війна з Україною загрожує Росії позовами від європейських споживачів

За його словами "Тимошенко погодилася відокремити односторонню українську заяву від основного документа, підписаного сторонами".

"Таким чином, угоду буде підписано заново без будь-якої згадки про додану заяву", - підкреслив представник ЄК.

Він також додав, що в ЄК продовжують вважати, що заява української сторони ніяк не впливає на положення документа, узгодженого між Росією, Україною і Євросоюзом.

"Проте, не дивлячись на це, враховуючи реакцію Москви, глава Єврокомісії визнав за необхідне зателефонувати Тимошенко і зняти суперечності, що виникли", - сказав Таррадельяс.

За його даними, в понеділок у Брюсселі збирається спеціальне засідання Ради міністрів енергетики ЄС, щоб обговорити подальшу координацію дій країн союзу у ситуації, що виникла.

Глава уряду Чехії Мірек Тополанек заявив, що українське доповнення до "Протоколу", складене позавчора, не є складовою частиною документа й відображає тільки думку Києва.

Як повідомляє прес-служба уряду Росії, в ході телефонної розмови глави російського уряду з його чеським колегою Тополанек висловив думку, що "українська декларація, зокрема, не є складовою частиною протоколу про транзит російського газу через територію України європейським споживачам а лише відображає думку української сторони".

Сьогодні експерти та представники Єврокомісії почали моніторинг роботи газовимірювальних станцій (ГВС), розташованих у західному та південному регіонах України (ГВС Дроздовичі, Ужгород, Берегове, Текове, Орлівка). Про це повідомили в прес-центрі НАК "Нафтогаз України".

У повідомленні зазначено, що у складі групи - Андреа Чірлічева (Чехія), Герберт Блойбл (Австрія), Іржі Мізера (Чехія), Йозеф Балла (Угорщина), Вінченцо Канніцо (Італія), Танге Маншек (Франція).

Експерти ознайомляться з роботою станцій, технологією й методикою обліку та вимірювання газу. Українські фахівці передадуть їм повний перелік даних про надходження газу з території РФ і транзит його в західному напрямі. Дані передадуть у присутності акредитованих українських і російських фахівців.

11 січня пізно вночі ще одна група представників ЄК і акредитованих українських і російських фахівців відвідала ГВС Пісарівка (Воронезька обл, РФ). Робота цієї групи ускладнюється тим, що начальник ГВС повідомив, що жодного офіційного підтвердження і дозволу для їх роботи на станції від ВАТ "Газпром" він не отримував.

Однак спостерігачам і експертам показали вузол вимірювання газу, а керівник групи Геральд Лінке (ФРН) підтвердив журналістам факт відсутності подачі газу з території РФ до України. Зараз група перебуває в Україні, чекає на отримання віз до Росії та офіційного дозволу "Газпрому" для роботи на ГВС Пісарєвка, Сохрановка, Валуйки (РФ).

Нагадаємо, що вчора вночі Україна підписала "другий варіант" протоколу про контроль за транзитом російського газу через Україну, раніше підписаний Росією і Єврокомісією.

Як зазначила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, цей "другий варіант" було підписано в Брюсселі, з уточненнями Росії, і він "жорсткіший для України". Протокол, зокрема, передбачає допуск експертів на територію України і Росії, щоб контролювати постачання газу.

Російська сторона побоюється, що Україна підписала не той документ, оскільки керівництво "Газпрому" досі не отримало його копії.

Раніше Росія називала підписання трьома сторонами цього документа основною умовою для поновлення постачань газу до Європи через Україну.

З 1 січня 2009 року російський газовий монополіст "Газпром" припинив постачання газу Україні. При цьому "Газпром" продовжує перекачувати через українські трубопроводи газ для інших країн Європи.

У перші ж дні нового року з'явилися повідомлення, що компанії у Східній Європі зафіксували зменшення надходження російського газу по газопроводах через територію України. У "Газпромі" пояснили дану ситуацію тим, що українська сторона відкрито краде газ в європейських споживачів.

Газова війна з Україною загрожує Росії позовами від європейських споживачів

Газова війна з Україною загрожує "Газпрому" багатомільйонними позовами з боку споживачів у Європі. Протягом останніх днів європейські партнери концерну виставляють завищені заявки на постачання їм російського газу, розраховуючи на те, що за контрактами, "Газпром" зобов'язаний сплатити штраф у разі недопостачань у розмірі 5% ціни не наданого газу, пише "Независимая газета".

Як повідомляє NEWSru.com, на сьогодні сума недопостачань до Європи оцінюється приблизно в 500 млн доларів. Поки ситуація вирішуватиметься, ця сума може істотно зрости, як і претензії з боку споживачів.

Європейські партнери, розуміючи, що "Газпром" все одно не задовольнить їхні заявки, вимагають від нього максимальних об'ємів постачань і розраховують отримати від російської компанії відповідний штраф. За умовами контрактів, санкції становлять 5% суми недопостачань, яка на даний час становить близько 200 млн кубометрів на добу.

Разом з тим міністр енергетики Австрії Райнхольд Міттерленер закликав європейських споживачів відкласти позови до компанії про стягнення штрафів до вирішення проблем із транзитом через Україну. "Раніше необхідно покращити ситуацію й досягти врегулювання суперечки між Москвою й Києвом", - вважає міністр.

У "Газпромі" не коментують повідомлення, що з'явилися, й не розкривають умови контрактів. Проте опитані газетою експерти вважають, що штрафів і судів уникнути навряд чи вдасться. За їх словами, "Газпром", напевно, буде їх оскаржувати й перенаправить на українську сторону, внаслідок чого "ця історія затягнеться на півроку-рік як мінімум".

За словами аналітиків, у випадку з Україною "Газпром" хотів би як мінімум використовувати схему відносин з Білоруссю в газовому питанні, де 50% "Белтрансгазу" дістануться йому в обмін на преференції за ціну палива. Експерти вважають, що "Газпром" може використовувати ситуацію, що склалася, для спроби отримати контроль над українською газотранспортною системою, а також для активного лобіювання проектів будівництва обхідних трубопроводів до Європи.

 


Ключові слова: газові домовленості

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини