SpaceX запустила в космос український супутник Січ-2-30

- 13.01.2022 16:14
SpaceX запустила в космос український супутник Січ-2-30

SpaceX запустила в космос український супутник "Січ-2-30"
Запуск ракети відбувся о 17:25 за київським часом. Тяжка ракета-носій Falcon-9 у четвер стартувала на орбіту зі 105 супутниками, повідомила компанія-розробник SpaceX.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна 13 січня.

Falcon-9 виводить у космос також український супутник "СІЧ-2-30" Запуск у рамках місії Transporter 3 було здійснено о 10:25 за часом Східного узбережжя США з 40-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида).

Зазначається, що ракета має вивести на орбіту 105 малих космічних апаратів майже 30 операторів із двох десятків країн світу. Вага кожного не перевищує 200 кг. Вартість запуску для одного міні-супутника становить $1 млн. Приблизно через 1,5 години після запуску їх буде виведено на сонячно-синхронну орбіту.

При цьому через 8 хвилин 27 секунд після старту перший багаторазовий ступінь ракети-носія SpaceX, який використовується для запусків вже вдесяте, повинен буде здійснити керовану вертикальну посадку на космодромі на мисі Канаверал.

SpaceX успішно запустила український супутник на ракеті-носія Falcon 9

Компанія SpaceX успішно запустила український супутник "Січ-2-30" на ракеті-носителі Falcon 9 з місу Канаверал у Флориді, трансляцію компанія вела у своєму YouTube.
Старт відбувся о 18.26 за московською годиною. Після цього ракета-носій успішно повернулася на стартову площадку.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував успішний запуск апарату. "Переконаний, що трансляцію запуску дивувалися тисячі українців. Я теж затамувавши подих стеживши онлайн, як ракета-носій Falcon 9 що запуск пройшов успішно", - написавши президент у своєму Telegram-каналі.

Володимир Зеленський нагадав, що супутник дистанційного зондування Землі "Січ-2-30" розробило та виготовило ДП "Конструкторське бюро "Південне" ім. Янгеля" разом з іншими українськими підприємствами. Це повністю українська технологія.


Цьогорічний успішний запуск став першим за останні десять років виведенням у космос українського спутника. ". космічної техніки і затверджувати Україну як потужну космічну державу", - наголосив Зеленський.

Спутник "Січ-2-30" призначений для моніторингу використання земель, рослинності, лісових та водних ресурсів, а також ліквідації наслідків стихійного лиха. Тобто це супутник для вирішення цивільних завдань. При цьому він дозволить отримати досить якісні дані для створення інженерних споруд, переміщення військової техніки та кораблів. Як зазначається, "Січ-2-30" є першим за 11 років своїм супутником України на орбіті. Планується, що до 2025 року буде створено групу з восьми українських супутників на орбіті Землі.

Раніше Зеленський доручив запустити цей супутник. Колишній на той момент міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський заявив, що українське конструкторське бюро "Південне" заключило контракт із європейською компанією ISILAUNCH щодо виведення на орбіту спутника "Січ-2-30". За його словами, ISILAUNCH уповноважена SpaceX на продаж послуг із виведення супутників на орбіту. Запуск космічного апарату планувалося здійснити у грудні 2021 року.


Ключові слова: украхнський супутник, спутник Січ Україна

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини