Статистика злочинів у сфері економіки Чернівецької області за перше півріччя 2008р..

- 05.08.2008 00:00
Статистика злочинів у сфері економіки Чернівецької області за перше півріччя 2008р..

ПРЕС-РЕЛІЗ

про результати роботи управління боротьби з економічною злочинністю УМВС за 6 місяців 2008 року

Протягом першого півріччя п.р, підрозділами служби боротьби з економічною злочинністю Чернівецької області виявлено 382 злочини у сфері економіки. З викритих економічних злочинів: 311 – кваліфікованих, 206 – тяжких та особливо тяжких їх видів. Відсоток категорії тяжких злочинів складає 54%.

Крім цього, по лінії загальнокримінальної спрямованості обліковано 47 злочинів (проти 31), задокументованих службою БЕЗ, що складає 9,4% від усіх викритих службою, з них 18 – кваліфікованих та 2 – категорії тяжких та особливо тяжких.

Із 258 закінчених провадженням в п.р. злочинів, до суду скеровано 246 або 95,3%.

До кримінальної відповідальності притягуються 220 осіб, в тому числі 87 керівники підприємств, установ, організацій та 125 матеріально-відповідальних та фінансово-бухгалтерських працівників.

Протягом 6 місяців 2008 року службою задокументовано 38 резонансних злочинів із збитками понад 100 тис.грн., в тому числі порушено 4 кримінальні справи (8 злочинів) із збитками понад 1 млн.грн..

У результаті здійснення комплексу оперативних та практичних заходів службою БЕЗ області на протязі 2008 року задокументовано 240 злочинів у сфері службової діяльності, з них 191 кваліфікованих та 139 – категорії тяжких та особливо тяжких. Всього закінчено провадження кримінальних справ по 134 службовим злочинам, з них до суду направлено 124 злочинів.

Ретельна увага служби на сучасному етапі була сконцентрована на одержання та реалізацію оперативної інформації відносно посадовців-хабарників.

За 6 міс. 2008 року задокументовано 57 злочинів про хабарництво (36 – одержання, 21 – давання). Викриті злочини про хабарництво розподіляються по наступних напрямках обслуговування: в сфері банківської діяльності – 18, АПК – 12, бюджетній сфері – 12, з них в освіті – 5. По викритих злочинах до кримінальної відповідальності притягуються 20 осіб, з яких дві службові особи органів влади і управління та дві контролюючих органів. Загальна сума даних і отриманих хабарів по справах складає 242 тис. грн. Середній розмір одержаного хабара складає 20тис.грн. на одного хабарника. Найменшою сумою хабара було 3000 грн., найбільшою сумою є 65 тис. грн.

Серед хабарників: спецiалiст по кредитним карткам та споживчому кредитуванню Хотинського вiддiлення Чернiвецької фiлiї "Приватбанку"; начальник Державного Чернівецького обласного курсового комбінату УЖКГ (депутат Шевченківської районної ради); генеральний директор державного підприємства „Хотинський держспецлісгосп АПК” Головного управління сільського господарства і продовольства Чернівецької облдержадміністрації; спеціаліст 1-ї категорії 13-го рангу, відділення комплектування Чернівецького міського військового комісаріату Міністерства оборони України; старший державний виконавець ДВС; інспектор з карантину рослин та інші.

По 31 злочину про хабарництво кримінальні справи спрямовані до суду.

Навантаження на 1-го працівника служби з виявлення злочинів про хабарництво майже у три рази більше, ніж у середньому по державі.

Викрито 52 злочини відносно 22 службових осіб органів влади, управління, місцевого самоврядування та контролюючих органів.

Серед осіб, що притягуються до кримінальної відповідальності 3 депутати, голова міської ради одного з районів області, начальник Територіального управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в Чернівецькій області, голова сільської ради, 3 митники, 3 податківця, 1 спеціаліст земельних ресурсів, державний реєстратор Заставнівської РДА, спеціаліст 1-ї категорії Чернівецького міського військового комісаріату Міністерства оборони України, старший державний виконавець, інспектор з карантину рослин, яких було викрито у скоєнні посадових злочинів.

Закінчено провадження по 38 злочинах кримінально-караної корупції, всі скеровані до суду. Збитки склали понад 2,5 млн грн.

Протягом поточного року управлінням ДСБЕЗ УМВС України в Чернівецькій області припинено діяльність 2 злочинних груп з ознаками організованості, які діяли в банківській сфері області та займались розкраданням кредитних коштів громадян. По вказаним злочинним угрупуванням викрито 36 злочинів, в тому числі 18 фактів хабарництва. Зокрема, викрито групу з числа посадових осіб Чернівецької обласної філії АКБ «Укрсоцбанк» та мешканців Чернівецької області, які протягом 2006-2007 років, з метою привласнення кредитних коштів, зловживаючи довірою громадян, використовуючи фіктивні довідки про розмір заробітної плати, проводили оформлення споживчих кредитів на неплатоспроможних громадян, які в подальшому привласнювались та легалізовувались шляхом придбання товарно-матеріальних цінностей та ведення підприємницької діяльності, що завдало банківській установі збитків на суму 2 млн. 111,4 тис.грн. Ведеться слідство.

На визначених пріоритетних напрямках діяльності за 6 місяців 2008 року викрито 238 злочинів або 62,3% від загальної кількості, в тому числі 201 – кваліфікованих та 139 категорії тяжких та особливо тяжких, а також 170 – в сфері службової діяльності. До суду направлено 145 злочинів.

· В сфері банківської діяльності викрито 63 злочини (динаміка складає +166,7%), з них 56 – безпосередньо в банках (+338,4%). Кваліфікованих – 60. Тяжких та особливо тяжких – 42. В сфері службової діяльності – 46, в т.ч. 16 фактів хабарництва. До суду скеровано 37 злочинів.

· Злочинів, пов’язаних із незаконним використанням бюджетних коштів викрито 101 злочини. Кваліфікованих – 83. Тяжких та особливо тяжких – 57. В сфері службової діяльності – 76, в т.ч. 1 факт хабарництва. До суду скеровано 49 злочинів.

· В сфері земельних відносин викрито 22 злочинів. Кваліфікованих – 19. Тяжких та особливо тяжких – 15. В сфері службової діяльності – 14. До суду скеровано 3 злочинів.

· В сфері зовнішньоекономічної діяльності викрито 9 злочинів. Кваліфікованих – 6. Тяжких та особливо тяжких – 1. В сфері службової діяльності – 8. До суду скеровано 2 злочини.

· В паливно-енергетичному комплексі викрито 7 злочинів. Кваліфікованих – 6. Тяжких та особливо тяжких – 2. В сфері службової діяльності – 4. До суду скеровано 5 злочинів.

· В агропромисловому комплексі викрито 47 злочин. Кваліфікованих – 38. Тяжких та особливо тяжких – 25. В сфері службової діяльності – 32, в т.ч. 12 фактів хабарництва. До суду скеровано 43 злочини.

В результаті проведених оперативно-пошукових заходів, направлених на викриття та документування злочинів в сфері лісового господарства та деревообробної промисловості, за 6 місяців 2008 року викрито 29 корисливих злочинів (динаміка складає +33,3%), з них привласнень, шляхом зловживання посадовим становищем – 7, в сфері службової діяльності – 21, у тому числі 12 фактів хабарництва, 4 – службове підроблення, 4 – службова недбалість, 1 – зловживання службовим становищем та інші. Виявленими злочинами нанесено збитків на суму понад 400тис.грн., до відповідальності притягується 17 посадових осіб. До суду скеровано 24 злочини.

Унаслідок ужитих цього року підрозділом ДСБЕЗ заходів на споживчому ринку області викрито 12 злочинів, до кримінальної відповідальності притягається 7 осіб, в т.ч. 1 керівник ринку. Протягом 2008 року припинено діяльність 2 підпільних цехи по виробництву фальсифікованих алкогольних напоїв.

В напрямку захистy iнтелектyальної власності виявлено 20 злочинів, в т.ч.: 3 – за ознаками ст.176 КК „ Порушення авторського права і суміжних прав”, 3 – за ст.2031 КК „ Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва”, 14 – за ч.2 ст. 200 КК України „ Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення”. Закінчено провадження по 18 таких злочинах, з них до суду скеровано 15.

Службою проводяться відпрацювання на території області об’єктів надрокористування. В результаті проведених заходів в даній галузі викрито 2 злочини, збитки склали понад 100 тис.грн.

За наслідками проведення відпрацювання спиртозаводів виявлено 2 злочини в спиртовій галузі області, збитки по яких склали понад 3 млн.грн. До відповідальності притягується директор спиртозаводу.

За наслідками проведення відпрацювання цукрової галузі порушено кримінальну справу відносно директора одного з цукрових заводів області.

Ужитими протягом 2008 року заходами викрито і припинено 2 схеми незаконного відшкодування податку на додану вартість (3 злочини).

Всі задокументовані злочини скоювались на системній основі. По всіх актуальних справах створено слідчо-оперативні групи, до складу яких включено досвідчених працівників служби.

 

При використанні даної інформації посилання на Центр зв’язків з громадськістю УМВС України у Чернівецькій області – обов’язкове!

контактний телефон (0372) 52-52-79 ГЗГ УМВС

телефон довіри УМВС України у Чернівецькій області – (0372) 52-42-24

Джерело: Платинова Буковина


Ключові слова: економічна злочинність, хабарі, хабар, хабарники, Чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини