Буковинців закликають декларувати закордонні доходи

- 02.02.2016 14:53
Буковинців закликають декларувати закордонні доходи

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує: якщо громадянин отримав доходи за межами України, то він зобов’язаний подати річну податкову декларацію, задекларувати дохід та сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається до 1 травня, крім випадків, передбачених розділом ІV Податкового кодексу. Відтак фізична особа зобов’язана самостійно, до 1 серпня, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в декларації.

Податковий кодекс дає визначення доходу, отриманого резидентами із джерел за межами України, – у тому числі від будь-яких видів їхньої діяльності за межами митної території нашої країни, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих за межами України портів. Це стосується і доходів від продажу майна, розташованого за межами України, доходів від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інших доходів від будь-яких видів діяльності за межами митної території України.

Платник податку може зменшити суму річного податку на доходи фізичних осіб на суму податку, яка була сплачена за кордоном, у разі якщо це передбачено міжнародним договором про уникнення подвійного оподаткування, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

Для отримання права на зарахування сплачених податків громадянин повинен надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Варто взяти до уваги, що відповідно до податкового законодавства, під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривнях за валютним курсом Нацбанку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів. Особою, відповідальною за сплату (перерахування) до бюджету податку з іноземних доходів, є платник податку. Також, у разі неподання в установлений строк податкової декларації такий платник несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами України.

У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 ПКУ (про усунення подвійного оподаткування), такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, що настає за звітним.

Не зараховуються у зменшення суми річного податкового зобов’язання платника податку податки на капітал (приріст капіталу), податки на майно; поштові податки; податки на реалізацію (продаж); інші непрямі податки незалежно від того, належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Отже, фізична особа-резидент, у разі отримання у 2015 році будь-яких доходів з джерел за межами України зобов’язана до 1 травня 2016 року подати податкову декларацію про майновий стан та доходи і сплатити до 1 серпня поточного року податок на доходи фізичних осіб за ставками 15 (20)% (залежно від бази оподаткування) та військовий збір за ставкою 1,5%.

Порядок оподаткування іноземних доходів регламентується п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України.

Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях 


Ключові слова: декларування доходів Чернівці, доходи отримані за кордоном, чернівці податкова служба

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини