Зміни в оподаткуванні ПДВ в Україні

- 22.10.2014 12:06
Зміни в оподаткуванні ПДВ в Україні

За традицією, управлінці Головного управління ДФС у Чернівецькій області, в черговий раз, обговорювали законодавчі зміни в оподаткуванні ПДВ, що набирають чинності з 1 січня 2015 року під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», який відбувся нещодавно.

Начальник управління оподаткування та контролю окремих об’єктів і операцій Головного управління ДФС у Чернівецькій області Іван Матіос, який відповідав на запитання опонентів під час «гарячої лінії» зазначив, що з початку року в регіональному відомстві відбулося всього 18 сеансів телефонного зв’язку «гаряча лінія». Де розглянуто понад 200 запитань платників і стільки ж надано їм консультацій з різних питань оподаткування.

«Фіскальне відомство сьогодні, пропагуючи рішучі законодавчі зміни в оподаткуванні, прагне зберегти розумний баланс між обов’язком держави та комфортним кліматом ведення бізнесу. Тому, на своєму рівні ми завжди готові дослуховуватись до позиції платників, що створюють ділове активне середовище на Буковині. Й це можливо у будь-який зручний для вас спосіб комунікацій, наприклад як сьогоднішній: у вигляді відповідей на ваші запитання в телефонному режимі», - наголосив Іван Матіос.

Заважаючи на характер більшості запитань, мова йшлася про зміни в оподаткуванні, ухваленим Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» від 31.07.14 №1621-VІІ, яким змінено деякі норми Податкового кодексу, та які набирають чинності з 1 січня 2015 року.

Так, збільшується межа для обов’язкової реєстрації суб’єкта господарювання платником ПДВ з 300 тис. грн. до 1 млн. грн. (без урахування ПДВ).

Для всіх зареєстрованих платників ПДВ визначено обов’язок подавати звітність до контролюючого органу виключно в електронному вигляді, з дотриманням умови щодо реєстрації електронного цифрового підпису підзвітних осіб. При цьому подання декларацій з ПДВ в паперовому вигляді з 1 січня 2015 року не передбачено. (Пункт 49.4 ст. 49 ПКУ доповнено абзацом другим).

Джерелом самостійної сплати грошових зобов’язань з ПДВ стають також суми коштів, які обліковуються в системі електронного адміністрування ПДВ, що встановлено змінами внесеними до п.87.1 ст. 87 ПКУ.
Скасовуються податкові накладні на паперових носіях, що зумовлено змінами, внесеними до ст. 201 ПКУ. Усі податкові накладні з 01.01.2015 (незалежно від сум ПДВ в одній податковій накладній) підлягатимуть реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) в електронному вигляді (зміни внесені до п. 11 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Впроваджується система електронного адміністрування ПДВ, яка забезпечуватиме автоматичний облік у розрізі платників податків: суми податку, що містяться у виданих та отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН; суми податку, сплачені платниками при ввезені товару на митну територію України; суми поповнення та залишку коштів на рахунках в системі електронного адміністрування ПДВ; суми податку, на яку платники мають право видати податкові накладні. (Розділ V Податкового кодексу України доповнено статтею 2001). Платникам ПДВ автоматично відкриватимуться рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ. Порядок електронного адміністрування ПДВ та банк, в якому відкриватимуться рахунки, визначаються Кабінетом Міністрів України.

При визначенні бази оподаткування операцій з постачання товарів/послуг, база оподаткування операцій не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що складається станом на початок звітного (податкового періоду), впродовж якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи із звичайної ціни, за винятком: товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню; газу, який постачається для потреб населення. (Пункт 188.1 статті 188 ПКУ доповнено новим абзацом).

Змінюється норма щодо дати виникнення податкового кредиту у разі постачання послуг нерезидентом на митній території України. Згідно з діючими законодавчими нормами таке право виникає на дату сплати (нарахування) ПДВ за податковими зобов’язаннями, включеними отримувачем таких послуг до податкової декларації попереднього періоду. З наступного року право на податковий кредит за такими операціями виникатиме на дату складання платником податкової накладної за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Суттєвим моментом у процедурі бюджетного відшкодування ПДВ є те, що сума, яка підлягає бюджетному відшкодуванню не повинна перевищувати суму, обчислену відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 ПКУ на момент подання платником податкової декларації.

Починаючи з наступного року платник ПДВ не повинен вести реєстри виданих та отриманих податкових накладних і не повинен подавати до контролюючого органу копії записів реєстрів в електронному вигляді. Водночас платники ПДВ повинні вести реєстр виданих та отриманих документів, зазначених у пунктах 201.11 ПКУ. Такими документами вважаються документи, які є підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту, без отримання податкової накладної, а саме: транспортний квиток, готельний рахунок, рахунок, який виставляється за послуги, касові чеки, податкові накладні, які складені при постачанні послуг нерезидентом на митній території України. Форму і порядок заповнення такого реєстру буде встановлено згідно із законодавством.

Прес-служба Головного управління ДФС у Чернівецькій області


Ключові слова: оподаткування Україна, податок на додану вартість, зміни в оподаткуванні

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини