Хто і як фальсифікує документи на Західній Україні при оформленні державних актів

- 13.02.2009 11:45
Хто і як фальсифікує документи на Західній Україні при оформленні державних актів

Оформлення права власності на земельні ділянки.

Держземінспекція та її територіальні органи здійснюють постійний контроль за недопущенням випадків фальсифікації первинних документів при оформленні державних актів на право власності на земельні ділянки. За результатами проведених перевірок, такі випадки виявлено на території Закарпатської та Львівської областей. Зокрема, перевіркою, здійсненою Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Закарпатській області на території Берегівського району, встановлено, що на момент прийняття Запсоньською сільською радою рішення від 29.02.08 щодо передачі у власність земельних часток (паїв) із земель АПФ “Нове життя” громадянам Газдаг Р.Е., Давид П.І., Сентлейлеки К.Б., Ковач Й.Е., Абрань Е.Б., Горбаз Ю.О., Бомба Р.А, Газдаг Ю.І. та видачі державних актів на право власності на земельні частки (паї), зазначені громадяни були померлими.

Матеріали за фактом цього порушення передано до Берегівського РВ УМВС України у Закарпатській області.

Також розпорядженням голови Міжгірської райдержадміністрації Закарпатської області без розробки, погодження та затвердження у встановленому законом порядку проектів відведення передано у власність земельні ділянки на території Національного природного парку „Синевир”. На підставі згаданих розпоряджень громадянам видано державні акти на право власності на земельні ділянки.

Матеріали перевірки направлено до прокуратури Міжгірського району. Порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 та ст. 366 Кримінального кодексу України. По справі триває досудове слідство.

Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Львівській області на території Вороцівської сільської ради Яворівського району виявлено 12 фактів фальсифікації рішень сесії сільської ради при виділенні земельних ділянок у власність. Громадяни отримали державні акти на право власності на земельну ділянку загальною площею 1,64 га на прилеглих до м. Львова територіях. Згідно з нормативно-грошовою оцінкою загальна вартість земельних ділянок, отриманих громадянами, становить 331,5 тис. грн.

Також встановлено, що при прийнятті рішень щодо безоплатного надання громадянам у власність земельних ділянок порушуються вимоги статей 116 п.4 та 121 „і” Земельного кодексу України.

Зокрема, гр. Штойко Л.Я. тричі виділялися земельні ділянки для будівництва та обслуговування житла сумарною площею 0,515 га, що вдвічі перевищує встановлену законодавством норму.

Встановлено, що гр. Бойцару В.М. рішенням сесії сільської ради від 19.04.2005 виділено земельну ділянку площею 0,12 га для будівництва та обслуговування житла, і того ж дня 19.04.2005 отримано державний акт на право власності на земельну ділянку.

Матеріали направлено в УДСБЕЗ ГУ МВС України у Львівській області та СБУ у Львівській області.

Також перевірками, проведеними протягом ІV кварталу минулого року, виявлено випадки фальсифікації первинних документів при оформленні державних актів на право власності на земельну ділянку на території АР Крим, Івано-Франківської, Львівської, Харківської, Тернопільської областей.

Перевіркою щодо законності прийняття рішень Мирнівською селищною радою м. Євпаторії у сфері регулювання земельних відносин, проведеною Держземінспекцією в АР Крим, встановлено, що рішення Мирнівської селищної ради про надання земельних ділянок у довгострокову оренду строком на 49 років Товариствам з обмеженою відповідальністю “Кет Сервіс”, “Катамаран Сервіс”, “Гулет Сервіс”, “Іол Фрахт”, “Мотосейлер Біг”, “Тримаран Інвест” по вул. Надії в смт. Мирний (для рекреації) прийняті з порушенням вимог ст.. 35 Закону України “Про державну експертизу землевпорядної документації” – рішення селищної ради про затвердження землевпорядної документації прийняті раніше, ніж було усунуто зауваження, тобто без позитивного висновку землевпорядної експертизи.

 

На адресу голови Мирнівської селищної ради направлено клопотання про приведення зазначених рішень у відповідність до вимог законодавства. У зв’язку з невжиттям радою вичерпних заходів по усуненню виявлених порушень, до прокуратури м. Євпаторії направлено інформацію для вжиття заходів прокурорського реагування. Аналогічні порушення виявлені при оформленні права користування гр. Сорокопуд В.В. (зона відпочинку Байкальська Коса у Роздольненському районі) та ПП Куртнезиров А.Р. (на території Чорнопільської сільської ради Білогірського району).

 

Управлінням з контролю за використанням та охороною земель в Івано-Франківській області в ході проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства на території Яблуницької сільської ради виявлено факт порушення вимог статті 116 Земельного кодексу України.

Рішенням виконавчого комітету Коломийської міської ради від гр. Мочерняка П.М. передано безоплатно у приватну власність земельну ділянку площею 0,0604 га по вул. Лісовій, 5 в м. Коломия для обслуговування будівель та господарських споруд (державний акт на право приватної власності на землю серії ІФ № 17-2-004-987 зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю 21.06.1994 за № 3569).

Рішенням сесії Яблуницької сільської ради затверджено проект відведення земельної ділянки площею 0,5400 га та надано її у власність гр. Мочерняку П.М. для ведення особистого селянського господарства (державний акт на право власності на земельну ділянку серії ІФ № 044748 зареєстровано в Яремчанському міському відділі Івано-Франківської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» 24.03.2005 за № 010529800274).

Крім того, встановлено, що рішенням сесії Яблуницької сільської ради затверджено проекти відведення земельних ділянок та передано безоплатно у власність гр. Мочерняку П.М. земельну ділянку площею 0,2500 га, для обслуговування житлового будинку і господарських споруд отримано два державних акти на право власності на земельні ділянки (держакт серії ЯЖ № 167722) та земельну ділянку площею 0,0100 га для ведення особистого селянського господарства (держакт серії ЯЖ № 167721). Державні акти зареєстровано в Яремчанському міському відділі Івано-Франківської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» 26.06.2008 за №№ 010829800233 та 010829800232 відповідно.

Таким чином, гр. Мочерняком П.М. двічі використано право на безоплатну передачу йому земельних ділянок із земель державної власності для ведення особистого селянського господарства та для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що є порушенням вимог статті 116 Земельного кодексу України.

Надання земельних ділянок у власність гр. Мочерняку П.М. та реєстрацію державних актів на право власності на земельні ділянки у Яремчанському міському відділі Івано-Франківської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» проведено під час дії ухвал Яремчанського міського суду про накладення арешту на земельну ділянку площею 1,9900 га.

Матеріали перевірки направлено до прокуратури Івано-Франківської області для вжиття заходів прокурорського реагування та прийняття рішення за вказаними фактами.

 

При перевірці дотримання порядку набуття прав на земельні ділянки на території Годовицько-Басівської сільської ради Пустомитівського району Львівської області встановлено факт незаконного вилучення особливо цінних земель із землекористування Державного підприємства дослідного господарства (далі – ДП ДГ) “Оброшино” Інституту землеробства і тваринництва Західного регіону УААН та передачі їх у власність громадянам для ведення особистого селянського господарства.

 

Так, постановами президії УААН дано згоду на вилучення із землекористування ДП ДГ “Оброшино” земельних ділянок загальною площею 365,8 га та передачу їх до земель запасу Годовицько-Басівської сільської ради. Розпорядженням голови Пустомитівської райдержадміністрації “Про припинення права постійного користування частини земельної ділянки ДП ДГ “Оброшино” Інституту землеробства і тваринництва Західного регіону УААН” передано 365,8 га земель до земель запасу Годовицько-Басівської сільської ради. Однак, землі дослідних полів науково-дослідних установ віднесені до особливо цінних земель, тому вилучення їх відповідно до ч. 9 статті 149 Земельного кодексу України здійснює Кабінет Міністрів України.

Оскільки, зазначене розпорядження райдержадміністрації не відповідає вимогам земельного законодавства, Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Львівській області направлено клопотання на ім’я голови Пустомитівської райдержадміністрації від 20.09.2006 про відміну розпорядження як такого, що суперечить вимогам законодавства. Реагування на дане клопотання з боку голови райдержадміністрації не було, тому Управління листом інформувало прокуратури Львівської області та Пустомитівського району. В результаті протесту прокурора Пустомитівського району від 18.12.2006, розпорядженням райдержадміністрації від 20.01.2007 № 11 відмінено розпорядження від 06.09.2006 № 587.

Головним управлінням земельних ресурсів у Львівській області надано неправдиву інформацію, що вилучені землі не є землями дослідних полів і тому можна продовжувати дії по припиненню права постійного користування частиною земельної ділянки підприємства.

Постановою Пустомитівського районного суду задоволено позов деяких громадян до райдержадміністрації та зобов’язано дати дозвіл на розробку проекту відведення земельних ділянок позивачам у власність для ведення особистого селянського господарства, відповідно до їх заяв, у розмірах погоджених рішенням Годовицько-Басівської сільської ради та зобов’язано Пустомитівську райдержадміністрацію і Годовицько-Басівську сільську раду не чинити перешкод позивачам у набутті права власності на зазначені земельні ділянки.

Головою Пустомитівської райдержадміністрації прийнято розпорядження “Про передачу земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства на території Годовицько-Басівської сільської ради за межами населеного пункту”, згідно з яким 10 громадянам передано у власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства.

Згідно з розпорядженням 125 громадянам передано у власність земельні ділянки.

Вищезазначена постанова Пустомитівського районного суду оскаржена в апеляційному порядку прокуратурою Львівської області.

Львівським апеляційним судом встановлено, що розпорядження голови Пустомитівської райдержадміністрації прийнято з порушенням вимог земельного законодавства.

Постановою Львівського апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу прокурора Львівської області задоволено, а постанови Пустомитівського районного суду – скасовано.

Таким чином, із землекористування ДП ДГ “Оброшино” НДІ землеробства і тваринництва Західного регіону УААН із порушенням вимог земельного законодавства вилучені особливо цінні землі.

Крім того, на сьогодні зазначені земельні ділянки перепродані.

Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Львівській області інформовано прокуратуру області для вжиття заходів реагування щодо відміни розпоряджень голови Пустомитівської райдержадміністрації; скасування договорів купівлі-продажу земельних ділянок та державних актів на право власності на земельні ділянки та щодо ініціювання проведення службового розслідування керівництвом Головного управління Держкомзему у Львівській області за фактом видачі завідомо неправдивої довідки про статус земельної ділянки ДП ДГ “Оброшино” та притягнення винних осіб до відповідальності.

При здійсненні державного контролю за використанням та охороною земель на території Харківської області встановлено, що розпорядженнями голови Харківської райдержадміністрації надано дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затверджено проекти землеустрою та передано їх у власність 28 громадянам (по 2 га кожному) за рахунок земель запасу сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства, які розташовані за межами населеного пункту на території Пісочинської селищної ради.

Зазначимо, що частина земельних ділянок (площею 11,3 га) вже знаходилась у постійному користуванні Пісочинського відділення “Рада Чорнобиль” (державний акт на право постійного користування землею 1992 року, реєстр. № 350) для організації колективного саду “Чорнобилець” на території Пісочинської селищної ради за рахунок земель радгоспу “Пісочинський”.

Однак, зазначеними розпорядженнями голови Харківської райдержадміністрації не передбачено вилучення земельної ділянки із постійного користування Пісочинського відділення “Рада Чорнобиль” та припинення права власності громадянам (власникам земельних ділянок – членам садового товариства), чим порушено п.5 ст.116, ст. 141, 153 Земельного кодексу України.

З метою скасування зазначених розпоряджень на ім’я голів Харківської обласної та районної держадміністрацій Управління з контролю за використанням та охороною земель у Харківській області направило відповідні клопотання. Також інформацію передано до Харківської міжрайонної прокуратури.

Держземінспекцією та її територіальними органами здійснюються постійні перевірки щодо виявлення та усунення випадків фальсифікації первинних документів при оформленні державних актів на право власності на земельні ділянки.

Джерело: Державний Комітет уУкраїни із земельних ресурсів


Ключові слова: Фальсифікація документів, оформлення державного акту на право власності на земельні ділянки.

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини