Люди з'їдають від 180 млн до 1 млрд жаб в рік.

- 30.01.2009 18:03
Люди з'їдають від 180 млн до 1 млрд жаб в рік.

Що таке жаби? Нi риба, нi м'ясо. Але це не заважає людям їсти надто багато жаб.

Так, або інакше, учені вирахували, що за останніх 20 років торгівля лягушатіною істотно зросла: пояснюється це переходом від сезонного "урожаю" для місцевого вжитку до цілорічної міжнародної торгівлі. І тепер щороку людство з'їдає 11 тисяч тонн м'яса жаб. А може більше. А може, менше. При цьому в заголовку статті, яку публікує журнал Conservation Biology, автори не посоромилися чітко пов'язати поїдання людиною жаб з їх вимиранням (Eating frogs into extinction).

На Буковинi готують цi делiкатеси лише у китайських ресторанах.

Ще цифри: люди з'їдають від 180 млн до 1 млрд жаб на рік. Нічого собі розкид!  "Це засновано на даних і оцінках місцевого вжитку лише в Індонезії і Китаї, — говорить інтерв'ю журналу New Scientist один з авторів дослідження Девід Бікфорд (David Bickford) з Національного університету Сінгапуру. – Дійсне число, як я підозрюю, більше, і мій 180-мілліонний мінімум сміхотворно консервативний".
З визначенням найкрупнішого споживача жаб'ячих ніжок жодних сюрпризів – це, звичайно ж, Франція, що з'їдає 2500-4000 тонн щорік. Тут їх можна зустріти навіть в шкільних їдальнях, але не у нас, на Україні, де до столу подають борщ, рис і шедевр радянської кулінарії - компот.

В часи глобальної єкономічної кризи багато хто з наших співвітчизників вимушенi виживати за рахунок натурального господарства: землеробство, охота, рибалка, збір грибів тощо. Добре, якщо риба клює. А якщо ні? Як говорять "На безриббi і рак риба ", ну а якщо і раків нема - тоді лягушатинка! В деяких регіонах України дефіцит цих земноводних аж ніяк не спостерігається.

Але як правильно приготувати лягушатину? Наведемо декілька рецептів:

 

1. Жаб'ячі стегенця в часниковому соусі.

3 дюжини жаб'ячих стегенець, 1 стакан оцту, 1 стакан муки, 1 лимон, 60 г масла, 2 великих голівки часнику, 1 стакан бульйону або води, 4 — 5 цибулин, 200 г густої сметани, петрушка, зелений лук, сіль, перець.

Отже, приготувати до вживання задні лапки жаб, відрізавши від них нижню частину з перетинками і знявши шкірку. Покласти підготовлені стегенця в миску, залити оцтом, розведенням такою ж кількістю води, залишити їх на 1 годину для маринування. Але через 30 хвилин маринування додати очищений і нарізаний лук, петрушку. Розібрати голівки часнику на окремі часточки і покласти, не очищаючи, в маленьку каструльку, залити холодною водою і, не закриваючи кришкою, поставити на слабкий вогонь. Варити до випару води. Зварений часник очистити від шкірки, протерти через сито, аби отримати пюре.
Тримати це часникове пюре в теплому місці (наприклад, на водяній лазні).Стегенця вийняти з маринаду, обсушити чистою серветкою, посипати сіллю і перцем, обваляти в муці. У сотейнику сильно розігріти вершкове масло, обсмажити в нім жаб'ячі стегенця на не дуже сильному вогні до золотистого кольору і відкинути їх на сито, аби стекло зайве масло. У тому ж сотейнику, на тому ж маслі обсмажити лук, потім припудрити його мукою, перемішатистакан м'ясного бульйону (або води) і сік одного лимона, прокип'ятити протягом десяти хвилин на слабкому вогні. Розвести часникове пюре сметаною, влити суміш в соус, прокип'ятити всі разом протягом 1 хвилини.
Гарнесенько розікласти жаб'ячі стегенця в підігрітому блюді, полити невеликою кількістю соусу, подавати гарячими. Окремо подати соус, посипавши його дрібно нарізаною петрушкою і зеленим луком.

 

2. Жаб'ячі лапки

2 дюжини, жаб'ячих стегенець, 2 цибулини лука-шалот, 60 г масла, 250 г сметани, мука, лук, сіль, перець.

Ретельно промити жаб'ячі стегенця в струмені води. Обсушити полотняною серветкою. Злегка присипати мукою. Очистити лук-шалот, нарізати. Злегка спассерувати на сковорідці з половиною масла. Через 5 хвилин покласти жаб'ячі стегенця. Хай вони прожаряться з одного боку.Додати масла, перевернути стегенця, аби вони прожарилися з іншого боку (3 хвилини). Посолити, поперчити.
Покласти сметану. Смажити ще 2 — 3 хвилини. Додати приправи за смаком, викласти в підігріте блюдо, присипати очищеним, нарізаним луком і подавати на стіл.

Смачного дорогеньки! Але пам"ятайте, що занадто, то нездраво. Вчені закликають до контролю ринку лягушатіни, обов'язкової сертифікації (як це відбувається з крокодиловою шкірою) і інших заходів регулювання.

І якщо людина не стримає свої апетити, не врегулює гастрономічний попит і глобальний ринок жаб'ячого м'яса, то деяким видам земноводних загрожує зникнення. Причому "точка неповернення" ой як близько. З таким специфічним, як і сам делікатес, застереженням Аби отримати хоч би приблизне уявлення про це "переїдання", дослідники скористалися деякими даними по міжнародній торгівлі, зібраними ООН. Хоча начебто розуміли – робити глибокі виводи на основі розпливчатих ООНІВСЬКИХ оцінок неможливо. Але іншої-то статистики немає!

Джерело: Платинова Буковина


Ключові слова: Лягушатина, як приготувати жабу, жабячі стегенця

Коментарі (1)
БоРя | 16.02.2009
как можно жрать жаб!!

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини