З чого складаються ковбасні вироби?

- 15.04.2008 14:52
З чого складаються ковбасні вироби?

  

Якщо ви любите ковбасу - не читайте цього!


Держспоживстандарт скасував наказ про впровадження з 1 серпня нових стандартів для виробництва ковбаси, які жорстко регламентують вміст м`яса в ковбасі різних сортів. Отже до квітня 2009 р. українського споживача надалі годуватимусь ковбасою невідомого походження. З чого наразі складаються ковбасні вироби і що нас чекає за новими стандартами, дізнавався УНІАН

Сосикки- Якщо мова йде про ковбасні вироби в супермаркетах, то там немає добрих ковбас, в яких було б природне м’ясо, - розповідає УНІАН Директор Інституту екології людини Михайло Курик. - Найкраща та ковбаса, яка в своєму складі немає нічого іншого, крім натурального м’яса. Для дітей категорично не дозволяється використовувати такі ковбасні вироби, включаючи сосиски і сардельки. Я взагалі проти всіляких сосисок, там практично немає м’яса. Основна трагедія – що там є. Сьогодні туди дозволяється додовати все, може навіть і туалетний папір. Це є бізнес: купляй, набивай шлунок, а там вже, як бог дасть, так і буде.

До речі, результати дослідження щодо складу української ковбасних виробів, проведені в березні 2008 р. Інститутом екогігієни і токсикології імені Л. Медведя, доволі невтішні. Сосиски, що продаються в українських магазинах, в полімерній оболонці на 45% складаються з емульсії (перемелені і уварені до стану світло-сірої кашки шкіра, кістки, субпродукти, відходи м’ясовиробництва) і на 25% з соєвого білка. Вміст у них м`яса - 7%, а м`яса птиці - 15%. Інше складають мука, крохмаль і смакові добавки. А сардельки на 35% складаються з емульсії, 30% продукту складає соєвий білок, 15% - м`ясо, 10% - м`ясо птиці. У вареній ковбасі емульсії і соєвого білка міститься по 25%, м`яса - 10%, м`яса птиці - 30%.

- Якщо ковбаса виготовлена з крохмалю, сої і інших добавок, її слід і називати відповідно, наприклад, соєвий батон, і продавати його за відповідною ціною, - підкреслює Клавдія Максименко, яка відстоює права споживачів в рамках проекту ЄС і ПРООН "Співтовариство споживачів і суспільні об`єднання". - Тоді покупець нарешті отримає можливість обирати між рослинними компонентами і м`ясними, і знатиме, що він дає своїм дітям на сніданок - м`ясопродукт або підфарбовану емульсію з харчовими добавками.

В ідеалі, до складу ковбаси повинні входити: м’ясо, сало-шпиг і прянощі (сіль, перець, мускатний горіх і т.д.). До речі, в радянські часи всю ковбасу виготовляли суворо за ГОСТами.

- Тоді менше халтурили. В ті часи більше доглядали за тим, що їсть людина. Це можна стверджувати апріорі, - заявляє Курик. -  Біда в тому, що нашому харчовому бізнесу це не потрібно.

До речі, за легендою, рецепт славнозвісної “Лікарської” був створений на пряме замовлення Сталіна. Мовляв, вождь народів вважав, що радянській людині потрібний продукт, який би підвищував її продуктивність праці. Ось звідси і пішла її назва. Вважалося, що кількість вітамінів і мінералів в цій ковбасі точно відповідає обсягу мікроелементів, достатніх для повноцінного життя.

За ГОСТом, до складу “Лікарської” повинні входити: 25% яловичини жилованої вищого ґатунку, 70% свинини жилованої напівжирної, 3% курячих яєць і 2% коров’ячого сухого чи цільного або обезжиреного молока.

В процесі лібералізації ринку підприємства отримали право вибору – або працювати за ДСТУ, або розробляти власні ТУ – технічні умови. Більшість копчених ковбас досі виготовляються за старими радянськими ДСТУ, а ось на варені ковбаси вони переглянуті. Стандарти стали більш зручними для виробника. Якщо ДСТУ не дозволяє замінити м’ясо рослинними інгредієнтами, то ТУ – будь ласка.

Отже тепер не варто тішити себе, що українські м’ясокомбінати виробляють “ту саму” “Лікарську”.

- Я виробник, я погодила собі рецептуру і написала не “Лікарська”, а “Лікарська-нова”  або “Лікарська-люкс”. І я можу собі внести до складу щось нове, - розповідає УНІАН завідувачка лабораторією мікробіології Українського науково-дослідного інституту харчування  Галина Борщ. - Але якщо я пишу “Лікарська”, то мушу її виробляти тільки за рецептурою колишнього Союзу.

Напівкопчені ковбаси “Московська” і “Сервелат” повинні вироблятися ще за радянським стандартом – ГОСТ 16290-86. Отже, за правилами, сьогоднішня “Московська”  містить 75% яловичини вищого ґатунку і 25 хребтового шпику. І жодних домішок. “Сервелат” – 25% яловичини вищого ґатунку, 25% нежирної свинини, 50%  жирної свинини або свинячої грудки. Плюс додаються сіль, нітрит натрію, цукор, перець мелений чорний чи білий і мелений кардамон або мускатний горіх. До речі, в радянських ГОСТах все розписано до дрібниць: яким повинен бути колір фаршу, склад оболонки, розмір батону, запах, смак і навіть розмір шматочків шпику.

Але ковбаса не рідко випускається не згідно класичному ДСТУ, а технічним умовам. В цьому випадку ми жуватимемо різноманітні біодобавки, подрібнені шкірки тварин, сою і т. д.

Отже, з 1 серпня планувалося запровадження нових стандартів для виробництва ковбаси, якими визначався конкретний вміст чистого м`яса, а також обмежувалася наявність різних харчових і смакових добавок, а також субпродуктів. Зокрема, за новими правилами, ковбаса вищого сорту має вироблятися на 100% з м`яса. Для варених ковбас: 100% м’ясо вищого сорту і ніяких інших видів сировини. Ковбаса першого сорту повинна містити 70% м’яса і допускаються білковий стабілізатор -10%, препарати білкові, соєві, молочні – 10%, крупи – 5% і крохмаль – 5%. Для другого сорту вже 60% м’яса і 40% добавки. Напівкопчені ковбаси вищого сорту теж повинні на 100% складатися з м’яса: або яловичини або свинини першого сорту. Не дозволено борошно, крохмаль і т.д. Перший сорт – 90% м’яса і 10% борошна пшеничного і продуктів гідратованих (тобто сої).

Чому же перехід на нові стандарти відстрочили до квітня 2009 року? Заступник міністра економіки Андрій Близнюк сказав, що нині виробники не готові до запровадження таких стандартів. А також, на його думку, споживачі теж навряд чи будуть купувати продукт, в якому за новими правилами немає деяких інгредієнтів і добавок, які формували оригінальний смак того чи іншого сорту ковбаси.

- В нових ДСТУ все дійсно дуже жорстко. Тут чітко написано, в ковбасу кожного виду чого і скільки можна класти, нормується вміст м’яса. Раніше такого не було, - коментує впровадження нових стандартів Галина Борщ. - Справа в тому, що фактично дозволені тільки традиційні добавки і заборонені комбідобавки. В ковбасах вищого сорту повністю заборонена соя і домішки. Навіть у Москві так суворо не регламентується. Там оговорена рецептура, але не обсяг.

- Але ж це позитивне зрушення, споживач має право знати, що він їсть

- З одного боку як споживач я за це – у нас буде м’ясна ковбаса. Але з іншого боку ці  комбідобавки, такі як нітрит натрію, фосфат, - вони все життя використовувалися, ми це їли і все було безпечно.

P.S.  Згідно з даними Держкомстату, виробництво ковбасних виробів збільшується з кожним роком. Якщо в червні 2006 р. в Україні було виготовлено 24,1 млн. кг, в червні 2007 - 27,9 млн. кг, то в червні 2008 - вже 28 млн. кг.

Анна Ященко

P.S. Держспоживстандарт скасував наказ про впровадження з 1 серпня нових стандартів для виробництва ковбаси, які жорстко регламентують вміст м`яса в ковбасі різних сортів.

 повідомлення  міністерства економіки.

Таким чином, нові стандарти для виробництва ковбаси, запровадять з квітня 2009 року.

Віталій Попков, для "Платинової Буковини"


Ключові слова: Ковбаса, Лікарська, Сервелат, сардельки, держспоживстандарт

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини