Цистит - причини, психосоматика

- 26.01.2024 20:18
Цистит - причини, психосоматика

 Чому жінки так часто страждають від циститу: як усунути цю недугу за допомогою психосоматики та психологічного підходу?
Цистит - одне з найпоширеніших захворювань. За статистикою іноді з ним зіштовхуються від 50 до 90% жінок, причому з віком ймовірність появи запалення сечового міхура зростає. При цьому цистит може розвинутись не тільки через інфекцію або на тлі переохолодження, але й з психологічних причин.

Чому жінки так часто страждають від циститу: як усунути цю недугу за допомогою психосоматики

Цистит - це запалення слизової оболонки сечового міхура, що супроводжується вираженим больовим синдромом. Саме з циститом пов'язане помилкове припущення, ніби він спричинений територіальним конфліктом, який ґрунтується на тому, що «людина не може помітити свої межі». На жаль, це правило працює тільки у ветеринарії, тому що сечовий міхур людини жодним чином не пов'язаний із «позначкою території».

Не займайтеся самолікуванням!
У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Почнемо з тіла: основу розвитку гострого циститу лежить бактеріальна чи вірусна інфекція. І такий цистит, як правило, виникає після переохолодження чи застуди, піддається лікуванню та не потребує додаткових методів лікування за типом психосоматичного підходу.

Переходимо до психосоматики тоді, коли запальний процес стає хронічним – коли загострення циститу трапляються від 3-4 разів на рік, коли терапія не дає очікуваного результату. Попри це лікування слід продовжувати, змінивши схеми медикаментозної терапії.
В основі розвитку циститу лежить заборона на прояв емоцій, думок і почуттів, які утворилися в ситуації, що травмує — вони вкрай неприємні, що запалюють зсередини, але їх не можна відпустити, тому доводиться тримати їх у собі.

Також причини можна розділити на поверхневі та глибинні.

  • Поверхневі причини:
  • почуття сорому
  • втрата інтимної самоцінності
  • страх виявляти емоції (негативні та позитивні)
  • страх заявити про себе, проявляти себе справжнього
  • дитячі психотравми, пов'язані з пригніченою сексуальністю
  • Глибинні, приховані причини:
  • опір придушенню та примусу
  • страх бути пошкодженим через чужу думку чи дію
  • заборонені собі пригнічені думки (сприймаються як «брудні» та «порочні»)

Функція сечового міхура - утримання та виведення сечі. Те саме відбувається і з «відпрацьованими емоціями минулого», які потрібно відпустити та вивести із самого себе. Але зробити це складно, тому що не можна просити допомоги, не можна розповідати особисте про себе, і загалом соромно про таке говорити вголос.

Які це емоції? А це вже інше питання. Тут включається особиста історія, і в кожного пацієнта з циститом завжди свої емоції, свої думки, свої ситуації, що ушкоджують минуле. Щоб до них докопатися, треба згадати, що вас колись пошкодило, і розібратися з тим, що відбувається зараз.
Потім потрібно вибрати для себе найкращий варіант проживання цього болю. Насамперед дивіться саме на стан втрати самоцінності — це наші глибокі переживання, які ми ховаємо від інших людей, пов'язані з установками «я не зможу», «я не впораюся», «Мені страшно за це взятися».

Потрібно розуміти, що локалізація запалення також пов'язана і з емоційними переживаннями, що виникли в той момент, коли цистит розвинувся вперше. Це важливо для комплексної роботи та розуміння первинних причин. Також можна використовувати позитивні афірмації (але тільки в руслі комплексної роботи з негативними установками):

«Я несу відповідальність за своє життя, саме я можу зробити його щасливим»
«Я перебуваю у повній безпеці»
«Я здатний докласти зусиль для вирішення розбіжностей у відносинах»
"Я розумію свої почуття і можу знайти їм адекватне пояснення"
Робота з емоціями буде пов'язана як з пошуком негативних установок, так і з внутрішньою опорою, а саме з підвищенням емоційного резерву для проживання травми.


Ключові слова: Жіноча психологія психосоматика цистит

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та розповсюдженні наркотиків На Вижниччині судитимуть прикарпатця, обвинувачуваного у зберіганні та
- 26.04.2024 10:53
Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58

Всі новини