Коли діти зобов'язані платити аліменти?

- 15.04.2019 10:02
Коли діти зобов'язані платити аліменти?

У Міністерстві соціальної політики відповіли на чутки про можливе введення в Україні нового виду аліментів: коли діти виплачують щомісячне обов'язковий вміст старих батьків.

У самому відомстві спростовують такі плани і відзначають, що всі випадки для таких виплат і так описані в українському законодавстві. Ніяких змін з цього приводу в нього вносити не планується.

«Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків передбачений Конституцією України, а відповідний механізм встановлений Сімейним кодексом, який чітко вказує, що аліменти можливі виключно на підставі рішення суду», - розповіли в Мінсоцполітики.

Випадки, передбачені законодавством, коли діти повинні утримувати своїх батьків:

Коли батьки непрацездатні і потребують матеріальної допомоги.
Якщо батьки були позбавлені батьківських прав, обов'язки їх утримувати немає.

Крім сплати аліментів, діти повинні також брати участь у додаткових витратах на батьків, якщо ті важкохворі, інваліди, слабкі і немічні.

Суд може звільнити від обов'язку утримувати батьків, якщо буде встановлено, що той ухилявся від виконання своїх батьківських обов'язків.

У виняткових випадках суд може присудити дітям аліменти на строк не більше трьох років. Він же визначить і суму аліментів виходячи з матеріального становища сторін і членів сім'ї, які також можуть допомагати батькам.

Якщо батько тяжко хворий, страждає інвалідністю, а дитина має достатній дохід, суд в ряді випадків може постановити стягнути з неї одноразово або протягом певного терміну гроші на покриття витрат, пов'язаних з лікуванням та доглядом.

Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків загрожує штрафом від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 120 годин або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі на строк до 2 років.

У разі повторного порушення, передбачені громадські роботи на строк від 120 до 240 годин або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк від 2 до 3 років.


Ключові слова: правила аліментів батькам Україна

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини