Йосип Зісельс. Але ж колись на ідиш говорили і українці, і росіяни ...

- 07.08.2018 16:47
Йосип Зісельс. Але ж колись на ідиш говорили і українці, і росіяни ...

В Україні, в Чернівецькому національному університеті відкрилася Міжнародна пам'ятна конференція, присвячена мові і культурі ідиш. У ній беруть участь представники багатьох країн, в тому числі, Ізраїлю, України, Росії, США, Канади та інших.

«Я прожив перші сорок років в Чернівцях, слухав лекції в університеті, в стінах якого проходить ця знаменна подія», - сказав, відкриваючи конференцію, Йосип Зісельс, голова ВААД України. Він коротко торкнувся історії євреїв Буковини, її коренів і витоків, часів розквіту і причин занепаду. Розповів про те, як тут після довгої перерви створювалося перше в Україні єврейська громада.

Зісельс також підкреслив, що зібрався в університеті форум проходить в честь 110 річниці з часу проведення в Чернівцях першої міжнародної непартійною конференція, яка була присвячена важливій ролі в житті єврейського народу мови ідиш.

Організаторами цього викликав значний резонанс заходи стали, крім Ваад України, Єврейський університет в Єрусалимі, Міжнародний ідиш-центр Всесвітнього єврейського конгресу в Вільнюсі, Центр дослідження історії та культури східноєвропейського єврейства Національного університету «Києво-Могилянська академія», Канадський фонд «Українсько-єврейська зустріч »та інші єврейські організації, за підтримки міської влади Чернівців та Чернівецького університету ім. Ю. Федьковича.

Учасників конференції вітали українські політики, громадські діячі, керівники численних єврейських організацій, вчені, керівництво міста та університету.

Промовці згадували про те, що колись популярність мови ідиш досягала немислимих меж - аж до того, що в багатьох містечках і містах України зі змішаним населенням на ідиш говорили не тільки євреї, але і їх сусіди - росіяни, українці, румуни ... Мова цей став частиною світової культури взагалі, і єврейської зокрема - а тому дуже важливо зберегти його, перш за все, як частина єврейської культури і як частина національного єврейської спадщини.

 

Йосип Зісельс заявив, що ВААД України робить все можливе, щоб любителів і дослідників мови ідиш ставало все більше. «Ми, дисиденти шістдесятих-сімдесятих років, сподівалися, що тільки зі здобуттям незалежності України кожен з народів, що її населяють, отримає можливість вивчати власну культуру і свою мову. Що і відбувається в наш час, в наші дні », - сказав він.

Після того, як конференція була оголошена відкритою, почалася робота по секціях. Вчені і дослідники приступили до лінгвістичного розбору мови ідиш, його закономірностей і особливостей виникнення. Обговорювати будуть напрямки, за якими розвивається ідиш після Чернівецької конференції 1908, коли він був проголошений національною мовою. Поговорять про те, як і за якими методиками вивчають ідиш та іврит в Ізраїлі, і про багато іншого.

Учасникам конференції було презентовано ідиш-український словник - результат серйозної і ретельної роботи фахівців, а також нові праці та дослідження.

Слід зазначити, що конференція в університеті проходить в рамках днів Єврейської культури в Буковині, яка відкрилася минулої неділі «Тижнем єврейського кіно». Кожен день демонструються документальні та художні фільми або про євреїв, або зняті євреями, в тому числі і зняті в Ізраїлі. Крім того, тут розгорнуті експозиція єврейських художників Буковини, виставка сучасних друкованих видань з юдаїки, а також виставка «Відомі представники єврейської громади Буковини». Дні єврейської культури триватимуть до 12 серпня.


Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини