Командування військовою операцією в Лівії перейде до НАТО

- 25.03.2011 12:33
Командування військовою операцією в Лівії перейде до НАТО

З наступного тижня командування міжнародної військовою операцією в Лівії буде здійснювати НАТО. Про це 25 березня пише The Guardian з посиланням на власні джерела в урядах Великобританії та Франції.

Як з'ясувало видання, партнери по НАТО - США, Великобританія, Франція і Туреччина - погодилися доручити альянсу командування всіма аспектами військової операції в північноафриканській країні. Плани коаліції у Лівії передбачають створення безпольотної зони, морську блокаду на підтримку збройового ембарго і нанесення ударів по об'єктах ППО і позиціям сухопутних військ і Муаммара Каддафі. 

Переговори про роль НАТО в операції в Лівії, яка триває з 19 березня, почалися в Брюсселі в понеділок. За передачу керівництва альянсу виступали США, Великобританія і Італія, однак Франція і Туреччина були проти. Досягти компромісу вдалося до результату четвертого дня нарад.

Тим часом, як повідомляє Associated Press з посиланням на генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, в Брюсселі було досягнуто лише принципову угоду про залучення альянсу до керівництва операцією, однак домовитися остаточно учасники організації не змогли. Багато членів НАТО виступають проти бомбардувань, які з 19 березня проводяться силами США, Франції і Великобританії.

До теперішнього часу офіційно було оголошено лише про те, що НАТО візьме на себе відповідальність за морську блокаду Лівії для підтримки введеного ООН збройового ембарго. Ряд країн вже надали в розпорядження альянсу кілька кораблів і підводних човнів. При цьому про участь Альянсу у створенні безпольотною зони і нанесенні авіа-і ракетних ударів по об'єктах у Лівії мови не йшло.

У той же час американська The Los Angeles Times з посиланням на свої джерела повідомила, що союзники домовилися про передачу НАТО командування і тією частиною операції, яка стосується закриття повітряного простору Лівії. Обстріли позицій урядових військ, за даними видання, будуть, як і раніше, здійснюватиметься військово-повітряними і військово-морськими силами учасників коаліції без єдиного командування.

Деякі високопоставлені військові вже висловили заклопотаність у зв'язку з відсутністю централізованої організації бойових дій. "Аль-Джазіра" наводить слова підполковника ВПС США Джея Стаута, який запевняє, що подвійне командування (НАТО, контролює безпольотною зону, і якась коаліція, що здійснює бомбардування) зумовлює зіткненнями літаків у повітрі і навіть обстрілами союзників.

За прогнозами учасників операції в Лівії, військові дії можуть тривати кілька тижнів, а то й місяців. Таку оцінку, як повідомляє Agence France-Presse, дав начальник французького Генштабу адмірал Едуар Гійо (Edouard Guillaud).


Ключові слова: військова операція в Лівії, військовий режим в Лівії, Муаммар Каддафі, НАТО

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини