Деякі питання безпеки вітчизняних підприємств

- 23.05.2008 00:00
Деякі питання безпеки вітчизняних підприємств

 

 

 

 

ПРОКОПЕЦЬ  ОКСАНА, студентка II курсу  ЧТЕІ КНТЕУ, м. Чернівці                                                                                                    

                                                                                                                           

“Деякі питання безпеки вітчизняних підприємств ”.

 

В даній доповіді ми намагатимемось з’ясувати про  наслідки експансії ТНК на економіку України, а також про те, яким же чином можна досягнути максимально корисний ефект від їхньої діяльності.

Глобалізація – процес створення єдиного світового ринку товарів та послуг, фінансових ресурсів, технологій, інтелектуальної власності і робочої сили, інформаційною основою якого стає Інтернет.

Після Другої Світової війни людство вперше усвідомило себе як Єдине ціле. Післявоєнний розподіл світу породив нову політичну і економічну реальність. Уряди розвинутих країн усвідомили відповідальність не тільки за економіку своєї країни, але й за благополуччя торговельних і політичних сусідів. В короткий термін були створені інститути планетарного регулювання – Всесвітній банк, Міжнародний валютний фонд, ООН.

 США – єдина розвинута країна, що понесла мінімальні втрати у війні, яка, скориставшись ситуацією, зайняла домінуючу позицію в світі. Під прикриттям зовнішньополітичної експансії США транснаціональні корпорації (ТНК) розпочали свою діяльність. Пізніше до американських приєднались європейські та японські.

 
            Головну роль у світі відіграють  ТНК  США.  По  оцінці  американського часопису  "Форбс",  у  1995  році  500  найбільших  американських   компанійзагальною 
вартістю 8,1 трлн. дол. продали продукції  на  3,6  трлн.  дол.  І мали прибуток у 179 млрд. дол.

            Дешевизна робочої сили, ресурсів, можливість виявляти вплив на уряди розвинутих країн, відкрили для міжнародних  корпорацій дорогу до отримання прибутків. Принцип зниження витрат за рахунок географічного розширення  бізнесу зробив ТНК практично не уразливими. При цьому метою ТНК було глобальне економічне захоплення з ціллю одержання надприбутків.

            Через низку історичних подій, наш економічний та технологічний розвиток значно загальмувався. Цим і скористалися ТНК, які прийшли в Україну одразу після розпаду СССР.

            Здавалося б, звичайні речі побуту в розвинутих країнах, стали новинками на українському ринку. Так, вітчизняний споживач, як це не банально, не знав про існування прального порошку, що не роз’їдає руки, про зубну пасту з приємним смаком, на вітчизняному ринку просто не було елементарних засобів гігієни. Не дивно, що перші заклади швидкого харчування «МакДональдс» стали для країни справжнім феноменом, який приніс власникам значні прибутки. Вітчизняні споживачі швидко звикли до продукції таких світових брендів як: «Кока-Кола», «Procter& Gamble», «Nestle», і нині просто не уявляють свого побутового життя без них. 

В першу чергу ТНК захопили ринок товарів «першої необхідності» - товари повсякденного вжитку, харчові продукти, бензин, цигарки. Варто зазначити, що позиція вітчизняних виробників саме в цих галузях  були найуразливішими. В період накопичення і перерозподілу капіталу вітчизняний бізнес віддав іноземцям всю тютюнову промисловість, частину ринку безалкогольної продукції, пива, ринок реклами та телекомунікацій.

ТНК відіграють головну роль в  інтернаціоналізації  виробництва,  у  процесі

розширення і  поглиблення  виробничих  зв'язків  між  підприємствами  різних країн. Основною формою експансії ТНК є вивіз капіталу.  Міжнародна  міграція довгострокового капіталу прискорила процес взаємопроникнення і  переплетення фінансового  капіталу,  підсилила  могутність  ТНК.  

    Іноземний капітал, глибоко проникнувши в економіку багатьох країн світу, став складовою частиною їх відтворювального процесу. Частка підприємств, що контролюються іноземним капіталом, в загальному обсязі виробництва обробної промисловості в Австралії, Бельгії, Ірландії, Канаді перевищує 33%, у провідних західноєвропейських країнах становить 21-28%, у США підприємства, що контролюються іноземним капіталом, виробляють понад 10% промислової продукції.
ТНК підривають позиції місцевих монополій і, незважаючи на свої великі розміри, нерідко підвищують ступінь конкурентоспроможності національних ринків. Із загостренням міжнародної конкуренції ТНК почали формування змішаних компаній з участю місцевого капіталу.

     В нинішніх умовах прихід ТНК на вітчизняний український ринок, а також ринок інших країн неминучий. В умовах загальної глобалізації виграє та країна, яка зможе взяти для себе максимум від діяльності ТНК. Завданням любої економіки є здобуття максимально корисного ефекту від них.

 
Слід зазначити, що ТНК мають свої філії по всьому світу, включаючи Україну. Вони вивозять з неї значний капітал, але за рахунок податків, які вони сплачують вони 
 
частково компенсують цю втрату. Звичайно компенсація невелика, але все ж краще ніж нічого. От якби українські ТНК змогли конкурувати на вітчизняному ринку і 
 
завойовувати міжнародний… Звичайно, це можливо. Якщо застосувати увесь вітчизняний досвід, а також досвід інших країн то можливо в майбутньому українські,
 
 а не американські ТНК стануть найбільшими і найбільш прибутковими у світі. Для цього треба небагато. Досить згадати, яким чином ТНК завойовували український
 ринок.

Головна ціль любої ТНК – утриматись на ринку тої чи іншої країни любою ціною. Україна не є виключенням. Цей факт варто врахувати тим, хто захоче протистояти їм. Як показує досвід, не одна ТНК добровільно ніколи не виходила з привабливого регіону. Більше того, кожна компанія старається культурно призвичаїтись в країні і придати своїм товарам національного вигляду.

Що ж стосується України, то доля ВВП продукції, що виготовляється транснаціональними корпораціями, буде постійно зростати.

Зрозуміло, що підприємці самі по собі, ТНК створити не зможуть, їм потрібна допомога держави. Як за приклад, можна взяти таку індустріально розвинену країну, як Південна Корея.

        В Україні, проблема конкуренції між вітчизняними виробниками і світовими лідерами досить актуальна. Великим виробникам поки що вдається з боями відстоювати свої інтереси, а дрібні учасники ринку часто залишаються поза грою. Така ситуація, зрозуміло не сприяє розвитку підприємництва, що повинно було б насторожити відповідні державні органи. На жаль, адекватної реакції з боку держави, які мали б захищати конкурентці не спостерігається.

Але існують вітчизняні підприємства, які на прикладі іноземних, вдало розвиваються в Україні. Приклад можна навести на ринку переробки масляних культур.

         Отже, якщо розробити якісний план розвитку вітчизняних підприємств, то можна досягти значних успіхів.

На даний момент, основним засобом боротьби з світовими лідерами  виробництва є:

втручання держави, і різні заохочення з боку уряду для вітчизняних підприємців та відповідні тарифи та податки для іноземних фірм; покращення виробниками якості своїх товарів, та реалізація їх за доступнішими цінами, ніж  ціни на товари іноземних підприємств; розробка та швидше впровадження різноманітних «ноу-хау»;  більше використання інформаційного простору для рекламування вітчизняних виробників; залучення громадськості для обговорення найкритичніших проблем.

           Якщо в Україні впровадити вище перелічені заходи, то це дасть змогу підняти її економічний рівень та заявити про себе на світовому ринку, як про повноцінного гравця.

 

Джерело: Платинова Буковина


Ключові слова: ТНК, Глобалізація, економіка

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини